Wednesday, November 4, 2009

Μια ντίβα της τζαζ υποκλίνεται στις ρίζες της

  • «Δεν ήταν αποκλειστικά δική μου ιδέα να κυκλοφορήσω έναν δίσκο-φόρο τιμής στην Ντίνα Ουάσινγκτον.

Τραγουδίστρια, παρουσιάστρια στο γαλλικό MTV, αρθρογράφος και συνθέτρια η Τσάινα, βρίσκει την απόλυτη ελευθερία μόνο στην τζαζ

Τραγουδίστρια, παρουσιάστρια στο γαλλικό MTV, αρθρογράφος και συνθέτρια η Τσάινα, βρίσκει την απόλυτη ελευθερία μόνο στην τζαζ

Ταξίδευα με τον πιανίστα και συνεργάτη μου, τον Ραφαέλ Λεμονιέ, με το αυτοκίνητο και ακούγαμε ένα τραγούδι της στο ραδιόφωνο. Ο Ραφαέλ είναι από χρόνια θαυμαστής της. Οσο για μένα, άκουγα κρυφά τους δίσκους της όταν ήμουν μικρή, επειδή η γιαγιά μου πίστευε ότι τα τραγούδια της ήταν πολύ άσεμνα για τα παιδικά μου αυτιά. Ετσι ξεκινήσαμε δίνοντας μια συναυλία αφιερωμένη στα τραγούδια της, στο Nimes Metropole Jazz Festival και, τελικά, καταλήξαμε να φτιάξουμε ολόκληρο δίσκο, όπου ερμηνεύω τα τραγούδια της ενορχηστρωμένα από τον Ραφαέλ».

Λίγο πριν έρθει στην Αθήνα η Τσάινα Μόουζις, κόρη της θρυλικής τραγουδίστριας της τζαζ Ντι Ντι Μπρίτζγουοτερ και του σκηνοθέτη της σειράς «Ρίζες» Γκίλμπερτ Μόουζις, μας μιλάει για το νέο της δίσκο με τίτλο «This One's Is For Dinah». Θα τον παρουσιάσει στο Half Note, από την Παρασκευή και για εφτά παραστάσεις. «Εχουμε σχεδιάσει μια παράσταση με αγάπη για την Ντίνα και τη μουσική της. Και ελπίζουμε να την απολαύσετε», μας λέει.

Η Τσάινα Μόουζις εμφανίστηκε στη μουσική σκηνή το '96. Ηταν η εποχή που τραγουδούσε στο Παρίσι, όπου μεγάλωσε, εναλλακτικό r'n 'b με συνεργάτες τους Dj Mehdi και τον Etienne de Grecy. «Το βαρέθηκα, όμως, πολύ γρήγορα» υποστηρίζει. «Οπότε εγκατέλειψα αυτή τη σκηνή, συνέχισα κάνοντας φωνητικά σε μια ιταλική μπάντα, τους Gabin, για τον δεύτερο δίσκο τους, το "Mr Freedom". Και μετα άρχισα να τραγουδάω τζαζ, που σύντομα έγινε το πιο σημαντικό κομμάτι της ζωής μου».

Σε αυτό συνέβαλε και η γνωριμία της με τον πιανίστα Ραφαέλ Λεμονιέ, που υπογράφει μαζί της τον νέο δίσκο. «Τον γνώρισα τυχαία στο Παρίσι», διηγείται, «στο Cafe de la Danse. Εκανα δεύτερη φωνή για μια τραγουδίστρια, την Καμίλ. Ενα βράδυ η Καμίλ κάλεσε στη σκηνή τον Ραφαέλ για να μας συνοδεύσει με το πιάνο σε δύο τραγούδια. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία».

Η Τσάινα δεν είναι μόνο μια ξεχωριστή τζαζ ερμηνεύτρια. Παράλληλα, είναι παρουσιάστρια στο γαλλικό MTV, αρθρογράφος και, φυσικά, συνθέτρια. «Αγαπάω όλα όσα κάνω», λέει. «Αλλά η μουσική είναι το παν για μένα. Θέλω η μουσική μου να μπει στη ζωή των ανθρώπων». Οσο για τη σύγκριση με τη διάσημη μητέρα της, δεν νοιάζεται. «Είναι αναπόφευκτο», εξηγεί. «Αλλά πραγματικά νιώθω τυχερή που είμαι κόρη της και παραμένει ένα είδωλο για μένα».

Γι' αυτό άλλωστε κατέληξε μετά από τόση περιπλάνηση στην τζαζ σκηνή. «Πάντα η μουσική σου επιτρέπει να εκφράσεις τα συναισθήματά σου, τις σκέψεις σου. Η τζαζ όμως σου δίνει κάτι διαφορετικό. Πρώτα απ' όλα απόλυτη ελευθερία».

* Η Τσάινα Μόουζις με το Raphael Lemonnier Quartet θα είναι στο Half Note από την Παρασκευή μέχρι τις 12 του μηνός. Εναρξη 10.30 (Κυριακή 9.00). Είσοδος από 20 ευρώ. Στο www.myspace.com/chinamoses τραγούδια από το νέο δίσκο της «This One's For Dinah».

Η Ντίνα Ουάσινγκτον (1924-1963) παρ' όλο που πέθανε σε ηλικία 39 ετών, ήταν μία από τις πιο σημαντικές τραγουδίστριες του 20ού αιώνα.

No comments: