Tuesday, November 24, 2009

Ο ΣΟΥΠΕΡ ΣΤΑΡ ΤΗΣ ΣΑΛΣΑ, ΜΑΡΚ ΑΝΤΟΝΙ, ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΑ «ΝΕΑ»

«Ο ρυθμός δεν έχει σύνορα»

«Οι μεσογειακοί λαοί έχουν πολλά κοινά με τους λαούς της Λατινικής Αμερικής.  Ανάμεσα σ΄ αυτά, τον ρυθμό και τον χορό. Όσα μίλια και να χωρίζουν τις χώρες  μας και όποια γλώσσα κι αν μιλάμε, δεν χρειάζεται να καταλαβαίνουμε για να  ακολουθήσουμε τα βήματα του χορού και να νιώσουμε τη μαγεία της μουσικής»,  λέει στα «ΝΕΑ» ο μάγος της σάλσα Μαρκ Άντονι, που θα εμφανιστεί για πρώτη  φορά στην Αθήνα

Βρίσκεται στην κορυφή- και στο βιβλίο με τα Ρεκόρ Γκίνες- ως ο καλλιτέχνης σάλσα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών. Όχι τυχαία, καθώς ο Μαρκ Άντονι δεν είναι απλώς ο σύζυγος της λαμπερής Τζένιφερ Λόπεζ, αλλά αυτόφωτος καλλιτέχνης που έχει πουλήσει πάνω από 10.000.000 δίσκους, έχει τιμηθεί με 12 χρυσές και πλατινένιες διακρίσεις, μεταξύ των οποίων και τέσσερα βραβεία Grammy. Οι βαλίτσες του είναι έτοιμες για να έρθει για πρώτη φορά στην Ελλάδα και να ξεσηκώσει το κοινό με την «παθιασμένη ερμηνεία του, τη μοναδική του εκφραστικότητα και το μελαγχολικό σεξαπίλ του», όπως λένε οι ειδικοί. Βαλίτσες όμως έχουν φτιάξει και πάνω από 2.000

θαυμαστές του που έχουν κλείσει εισιτήριο από το Τόκιο μέχρι την Κούβα για να τον ακολουθήσουν έως το Κλειστό του Παλαιού Φαλήρου, όπου θα εμφανιστεί στο πλαίσιο του 2ου Τodo Latino Salsa Festival.

Λίγο πριν να προσγειωθεί στην Αθήνα, ο υπ΄ αριθμόν έξι πιο σέξι καλλιτέχνης παγκοσμίως (σύμφωνα με το κανάλι VΗ1) μιλά αποκλειστικά στα «ΝΕΑ» για τη μουσική, αλλά όχι και για τη σχέση του με την ατίθαση σταρ της λάτιν Τζέι Λο.
  • Οι νέοι σήμερα επιλέγουν μουσική με βάση την εικόνα του καλλιτέχνη. Πιστεύετε πως έχει χαθεί η αίσθηση του ταλέντου και πως αν δεν έχει κάποιος καλή εικόνα δεν μπορεί να κάνει καριέρα;
Απόλυτα! Είναι ακόμα πολλοί οι σπουδαίοι καλλιτέχνες και ερμηνευτές που χαίρουν εκτίμησης για το ταλέντο τους, αλλά οι εποχές και οι αντιλήψεις των θαυμαστών αλλάζουν επίσης. Τα νέα παιδιά τα τελευταία χρόνια γοητεύονται περισσότερο από την εμφάνιση, τη μόδα, τις εντυπώσεις που δίνει ένας καλλιτέχνης και επιλέγουν το «συνολικό πακέτο». Κατά τη γνώμη μου όμως για έναν αυθεντικό καλλιτέχνη το αληθινό ταλέντο παραμένει το κλειδί.
  • Σας φοβίζει η μουσική ομοιομορφία που επιβάλλει η παγκοσμιοποίηση;
Όχι. Συνεργασίες, μείξεις διαφόρων ειδών μουσικής και η γέννηση νέων μουσικών ειδών συμβαίνουν και θα συμβαίνουν πάντοτε. Αυτό είναι ένα καλό δεδομένο, αφού κάθε καλλιτέχνης έχει ανάγκη να ανακαλύψει και να προσδιορίσει τη δική του φωνή. Αν παραμείνεις αληθινός σε αυτό, μπορείς να κάνεις τα πάντα.
  • Η αγορά έχει αλλάξει, ο κόσμος αγοράζει πλέον μουσική από το Διαδίκτυο. Πόσο επηρεάζει αυτή η εξέλιξη τη δουλειά σας, τις επιλογές σας;
Όλοι όσοι εργαζόμαστε στη μουσική βιομηχανία έχουμε επηρεαστεί από το Διαδίκτυο. Η μουσική μπορεί πολύ εύκολα, με παράνομα μέσα, να «κατεβεί» ηλεκτρονικά, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις των άλμπουμ να έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες. Από την άλλη, χάρη στην τεχνολογία, η μουσική μας ταξιδεύει σ΄ ένα κοινό χωρίς σύνορα και μας έχει προσφέρει την ευκαιρία να έχουμε επιπρόσθετα εργαλεία διαφήμισης, πωλήσεων και μάρκετινγκ.
  • Σήμερα πωλούνται τραγούδια μεμονωμένα και όχι δίσκοι όπως παλιά. Όλα έχουν κατακερματιστεί. Πιστεύετε πως αυτή η εξέλιξη θα αλλάξει τη μουσική και πώς;
Τα πάντα ρει, όπως είχε πει ένας σπουδαίος αρχαίος Έλληνας. Ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι προσεγγίζουν και αντιλαμβάνονται τη μουσική με την πάροδο των χρόνων αλλάζει. Όσα κι αν αλλάξουν όμως, ένας καλός δίσκος θα είναι πάντα ένας καλός δίσκος.
  • Τι είναι λάτιν για εσάς;
Η απάντηση θα μπορούσε να γεμίσει σελίδες ολόκληρες της ε φημερίδας σας. Θα συνοψίσω όμως αυτό που πηγάζει από την ψυχή μου, με λίγα λόγια, αλλά μεγάλης αξίας και σημασίας για μένα. Η λάτιν μουσική αποτελεί κομμάτι της ζωής μου από τη μέρα που γεννήθηκα και είμαι πολύ υπερήφανος που μου έχει δοθεί γενναιόδωρα η ευκαιρία να είμαι ένας πρεσβευτής του μουσικού αυτού είδους σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου.

ΙΝFΟ
Ο Μαρκ Άντονι θα εμφανιστεί στο 2o Todo Latino Festival στις 29 Νοεμβρίου στο Κλειστό του Παλαιού Φαλήρου. Ίντερνετ:
http://www. salsafestival.gr

Τριήμερο με σάλσα στο Φάληρο

Την παράσταση μπορεί να κλέψει ο Μαρκ Άντονι, αλλά δεν είναι ο μόνος που θα βάλει φωτιά στο Φάληρο, όπου πάθος και ένταση θα δώσουν ραντεβού με τους λάτρεις της σάλσα για τρεις μέρες και νύχτες (27-29 Νοεμβρίου). Στη σκηνή του Τodo Latino Salsa Festival, που διοργανώνεται για δεύτερη φορά στην Ελλάδα- πέρυσι, στην παρθενική του εμφάνιση κατάφερε να συγκεντρώσει 8.000 θεατές πάνω και κάτω από την 1.000 τ.μ.

πίστα του-θα ανέβουν μερικοί από τους μεγαλύτερους δασκάλους σάλσα, όπως ο Εddie Τorres και ο Seo Fernandez στον ρυθμό που θα δώσουν 15 διεθνώς καταξιωμένοι dj΄s -μεταξύ των οποίων ο Ηenry Κnowles, συνεργάτης της Κριστίνα Αγκιλέρα. Στα ολονύκτια πάρτι του φεστιβάλ το παρών θα δώσουν 140 νικητές διεθνών διαγωνισμών και πρωταθλητές χορού σάλσα.
  • Της Μαίρης Αδαμοπούλου, ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

No comments: