Friday, November 13, 2009

Λυρικός ακόμα και με full band

Είναι ο συνθέτης που έχει γράψει τη μουσική για την «Αμελί» του Ζαν Πιερ Ζενέ. Αύριο το βράδυ παίζει στο Fuzz. Στον Γιαν Τιερσέν αναφέρομαι, τον Γάλλο συνθέτη κινηματογραφικής μουσικής. Αν και νομίζω πως οι συστάσεις μοιάζουν περιττές. Αλλωστε είναι η τρίτη φορά που έρχεται για live στην Αθήνα. Την πρώτη στη Λυρική σκηνή, τη δεύτερη στον Λυκαβηττό. Και αναλόγως με τη συναυλία, παρουσιάστηκε με εντελώς διαφορετικό ύφος.

Sold out είναι η αυριανή του συναυλία στο Fuzz. Τη μοιράζεται με τους δικούς μας Your Hand In Mine

Sold out είναι η αυριανή του συναυλία στο Fuzz. Τη μοιράζεται με τους δικούς μας Your Hand In Mine Στη Λυρική ήταν σοβαρός, cool, κινήθηκε σε πιο κλασικά μονοπάτια. Οκτώ διαφορετικά όργανα έπαιξε, μέχρι και ξυλόφωνο. Αντιθέτως, στον Λυκαβηττό εμφανίστηκε με ένα θορυβώδες post-rock συγκρότημα· σκεφτείτε πως στο μουσικό θέμα του «Αμελί» αντικατέστησε το ακορντεόν με ροκ κιθάρες. Σε όσους γνώριζαν καλά,όμως, τον Τιερσέν δεν φάνηκε παράξενο. Ηξεραν πως το μουσικό του background είναι ροκ και πανκ.

Δηλαδή, τι; Χάθηκαν μέσα στο θόρυβο οι ευαίσθητες μελωδίες του και οι ποιητικές μουσικές κατευθύνσεις του; Οχι βέβαια. Οπως δεν θα χαθούν και αύριο, στη sold out συναυλία που θα παίξει με full band. Οταν έχεις ως αγαπημένους σου συνθέτες ονόματα όπως ο Νίνο Ρότα και ο Ερίκ Σατί, τα ψήγματα της λυρικότητάς σου θα αποκαλυφθούν ακόμα και όταν... επικαλύπτονται από δυνατές κιθάρες και ντραμς.

Φάνηκε, άλλωστε, και στο «Retrouvailles», ένα από τα πιο πολυσυλλεκτικά άλμπουμ του. Επιρροές από chanson, στοιχεία βαλς, κλασική μουσική και μινιμαλιστικά περάσματα. Και πολλές συνεργασίες: η Ελίζαμπεθ Φρέιζερ των Cocteau Twins, η Τζέιν Μπίρκιν, ο Στιούαρτ Στέιπλς των Tindersticks. Η γαλλική ρομαντική σκηνή στη σύγχρονη μουσική πραγματικότητα και σε περισσότερο ροκ μοτίβα. Χωρίς ωστόσο να ξεχνάει τις (μουσικο)κινηματογραφικές καταβολές του. Δικής του υπογραφής ήταν και το score, ένα επίσης εθιστικό score όπως εκείνο της «Αμελί», για το φιλμ «Goodbye Lenin». Αμέσως μετά την κυκλοφορία του ήταν που έπαιξε στον Λυκαβηττό ο Τιερσέν. Κι εμφανίστηκε στη σκηνή φορώντας ένα μπλουζάκι με σφυροδρέπανο!

Η βραδιά πάντως αποτελεί double bill (όπως λέμε), δηλαδή δύο συναυλίες σε συσκευασία μιας. Πριν από τον Τιερσέν στη σκηνή του Fuzz θα ανεβούν οι Ελληνες Your Hand In Mine. Κι αυτοί είναι καλοί. Εξαιρετικοί θα έλεγα. Σε πολύ πιο low τόνους, με ακουστικά όργανα αλλά και κάποια άλλα, περίεργα, δικής τους κατασκευής. Οι μελωδίες τους διαθέτουν κινηματογραφική χροιά.

* Το Fuzz club βρίσκεται στην Π. Ιωακείμ 1 - Πειραιώς και Χαμοστέρνας. Ωρα έναρξης: 21.30.

Την Κυριακή ο Γιαν Τιερσέν εμφανίζεται και στην Πάτρα. *

No comments: